Nasruddin Kaki Pendusta dan Celaka

Timbalan ketua Pemuda Umno, Datuk Razali Ibrahim mahu Nasruddin Hassan disiasat di bawah Akta Hasutan sekiranya ketua Dewan Pemuda PAS pusat itu, didapati telah menimbulkan huru-hara. Dalam ucapan penggulungan di perhimpunan Pemuda Umno di PWTC hari ini, Razali mendakwa Nasruddin telah bertindak sedemikian dengan menghantar SMS kepada penyokong PAS, yang mendakwa kumpulan itu telah "diserang" oleh kumpulan Pemuda Umno sewaktu pilihan raya DUN Bagan Pinang. Razali juga berkata PAS telah menerbitkan gambar yang didakwa sebagai seorang anggota PAS yang dikatakan cedera dalam kejadian tersebut. "Dia keluarkan gambar kononnya muka pecah, baju koyak tapi badan tak luka pun," kata Razali. "Kita cakap kepada dia, bawa orang ini ke depan. Kita nak minta maaf kalau kita salah. Sampai hari ini tak ada pun orang yang dikatakan dianiaya oleh penyokong BN. "Penipu besar Nasruddin Hassan," katanya lagi.

Razali turut mendakwa bahawa anggota pergerakan itu juga telah "diserang." "Satu malam sebelum buang undi, Pemuda kita diserang hanya kerana orang PAS kena tipu," katanya lagi. "Kalau dia mati masa tu, memang mati katak sebab dia bukan jihad, dia menipu," katanya lagi. Razali turut mendakwa bahawa terdapat juga anggota Muslimat PAS yang menipu pengundi dengan memberitahu tarikh membuang undi yang salah. "Muslimat PAS kerana terdesak, dia pergi ke umah orang tua beritahu tak jadi buang undi pada 11 Oktober, tapi ditunda kepada 13 Oktober," katanya sambil menambah perkara itu tidak seharusnya dilakukan oleh PAS. "Umno tak akan sekali-kali menggadai agama Islam untuk kepentingan diri kita," tambahnya.

Komen;

Sekiranya beliau terlibat, dakwa sahaja di bawah Akta Hasutan ataupun "ISA" kan sahaja. Orang yang cuba untuk "menodai" keamanan dan kesejahteraan negara memang itu sahajalah balasannya. Supaya tindakan ke atas beliau menjadi contoh kepada yang lain agar jangan sesekali meyemarakkan api permusuhan dengan menyebarkan pelbagai hasutan dan fitnah yang boleh membawa kepada rusuhan maupun perang saudara.

Adakah ini juga yang dimaksudkan oleh TGNA bahawa berpolitik juga umpama perperangan perlu menggunakan tipu dan muslihat? Maka biarkanlah penyokong-penyokong ditipu oleh pimpinan mereka sendiri sehingga mereka bergaduh, memulakan rusuhan malah peperangan demi untuk menagih simpati rakyaat?

Peduli apa jika nantinya ada yang terbunuh, jika ada harta-benda musnah dan jika negara huru-hara asalkan objektif politik mereka tercapai dan cita-cita mereka terkabul. Jika TG berkata ya, maka tangkaplah dengan TG tu sekali.0 comments:

Post a Comment